O blogu…

Bila sam mala kada sam počela da čitam knjige a još manja kada sam počela da slušam priče. Prva knjiga koju sam ikada pročitala jeste Zlatni ključić, roman Alekseja Nikolajeviča Tolstoja. Kada je pisac bio dete čitao je Pinokija, međutim, kako je pročitao samo prvi deo knjige pre nego što ju je izgubio, kraj je morao sam da izmašta. Tako je nastala ova knjižica, koja je za mene predstavljala početak uživanja u čitanju.

Još kada sam bila mala čitala sam bajke iz svih krajeva sveta. Neke su ličile jedne na druge, a samo su se likovi zvali drugačije. Neke su bile kao šećer i so, drugačije toliko da se nisu mogle ni porediti. A kasnije sam uvek lutala u one delove biblioteke koji su bili posvećeni zemljama za čije knjige i pisce se u ovom delu sveta ne zna puno i ta navika u čitanju me nikada nije prošla.

Knjige često biram po preporuci ili tako što satima lutam bibliotekom ili knjižarom, otvaram knjige i čitam prvih nekoliko rečenica. Početak knjige mi govori puno – ako mi se ne svidi, verovatno je da mi se ni sama knjiga neće dopasti. Neretko se desi i da ja preporučujem knjige, u čemu neizmerno uživam. Čak i kada mi se neka knjiga ne dopadne, imam je na umu jer možda je za nekog drugog to ona prava knjiga, koja će im reći nešto što u tom trenutku treba da čuju, koja će ih utešiti i umiriti, biti za njih melem ili ih razveseliti. Nadam se da će blog biti pun lepih preporuka za knjige koje će naći svog čitaoca…

Advertisements