Razlog za život (prema Vudiju Alenu)

Šta čini život vrednim življenja? U filmu Mehnetn, lik koga glumi Vudi Alen daje svoj odgovor: Gručo Marks, Vili Mejs, drugi stav Simfonije br. 41, snimak pesme Luija Armstronga, švedski filmovi, Marlon Brando, Frenk Sinatra, Sezanove jabuke i kruške, račići u restoranu, osmeh devojke koju poznaje ali i roman Sentimentalno vaspitanje, Gistava Flobera. Nije protagonista u filmu Vudi Alena jedini koji je zanesen ovom knjigom. Ovaj roman je proglašen za jedan od sto romana koje morate pročitati pre nego što umrete na jednom našem sajtu. Upravo ovaj roman sam nedavno pročitala. Jedini Floberov roman koji sam čitala ranije bio je Madam Bovari, ali to je bilo davno i iako su neke scene iz tog romana tvrdoglavo urezane u moje sećanje, sam stil i način na koji je napisan, nije. Stoga nisam znala šta da očekujem, osim možda da će sudeći po nazivu biti reči o ljubavi.

My9rwqm1.jpg

I zaista, nisam pročitala ni tri strane, kada sam otkrila da se Frederik zaljubio. Madam Arnu, predmet njegovog divljenja i obožavanja je udata, ali to Frederika ne sprečava da se nada i da mašta. Takođe, to ga nimalo ne sprečava da vodi svoj bezbrižni i nehajni život mladog aristokrate u Parizu, život bezobziran i rasipnički, prepun kovanja nemogućih planova sa prijateljima, sitničave politike, zabava sa dvomislenim razgovorima i rutinskim spletkama. Drugim rečima, Flober je nastojao da opiše “moralnu odnosno sentimentalnu istoriju svoje generacije”, uključujući šaren raspon likova i bezbroj svakodnevnih dijaloga. Neki od njih su više a neki od njih manje interesantni, ali strpljivi i radoznali čitaoci su čini mi se više nego nagrađeni kada dođu do Floberovih ingenioznih opaski i duhovitih i pronicljivih opisa.

Kako drugačije opisati scenu u kojoj Frederik odluči da vežba svoj govor o potrebi za reformom, većim porezima i slobodi trgovine pred zaprepašćenim imućnim bankarom, završavajući rečenicom “Ne štedite ništa, o bogataši! dajte! dajte!”. Ili, kako se ne oduševiti ovim iscrpnim opisom zaljubljenosti: “i oni su zamišljali život isključivo ljubavan, dovoljno bogat da ispuni najprostranije samoće” ili teškoće poveravanja drugim ljudima “i u najprisnijim ispovestima ima uvek uzdržavanja, iz pritvornosti, finoće, sažaljenja” ili pak zabluda “smatrao je da ih je uvredio, ne znajući kakvim velikim kapitalom ravnodušnosti svet raspolaže”.

Imam utisak da je ovo jedna od onih knjiga koja će mi jednom, kad joj se budem vratila mudrija i sa više čitalačkog (a možda i stvarnog) iskustva, reći sasvim druge stvari. Ko zna… Za sada je barem preporučujem zbog ljupkog i oštrog humora koji u sebi sadrži beskrajno poznavanje ljudi i života.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s