Volite li Bramsa? Još uvek?

Prema Murakamiju, gotovo je neophodno da se u mladim danima doživi usamljeni, težak period, baš kao što je drvetu da bi poraslo veliko i jako potrebno da prebrodi tešku zimu. Ali šta ako nas taj ogromni, surovi val usamljenosti prekrije oko četrdesete godine? Da li onda usamljenost može biti blagotvorna ili samo neopisivo tužna?

Volite li Bramsa Fransoaz Sagan je priča o Poli, Poli koja ima trideset i devet godina i zaljubljena je u muškarca koji je često ostavlja da sama provodi nedelje životom usamljene žene. Knjiga počinje njenim gledanjem svog odraza u ogledalu:

“Pola je posmatrala svoje lice u ogledalu ispitujući na njemu, jedan po jedan, sve poraze nagomilane tokom trideset i devet godina. Činila je to bez uobičajene uzrujanosti i gorčine, već sa jedva primetnim mirom.”

A onda Pola upoznaje Simona. Simon je mlad i lep i rešen da je učini srećnom. Kroz stotinu  stranica ove knjige opisana je njihova afera, koju on vidi kao prvu veliku ljubav, a ona kao kratkotrajni lek, sklonište od beskrajnog čekanja Rožea.

pjimage (16).jpg
Volite li Bramsa, Fransoaz Sagan, godina izdanja 1959, izdavač BOOK & MARSO (na slici je predstavljeno nemačko, italijansko i estonsko izdanje knjige)

Ali, ko na kraju treba da preuzme krivicu za Polinu usamljenost? Rože, koji insistira na svojoj nezavisnosti i ostavlja je samu beskrajno dugom? Ili Pola sama, koju Simon optužuje da je “dopustila da prođe ljubav, da je zanemarila dužnost da bude srećna, da je živela od izgovora, zavaravanja i mirenja sa sudbinom”? Ili možda niko od njih jer samoća koju Pola oseća nije rezultat ničega što ona jeste ili nije uradila, nikoga ko jeste ili nije došao kada je to bilo potrebno, već je samo tu, kao uporna senka ili tihi bol.

Fransoaz Sagan piše prisno, intimno, nežno nas pozivajući u mučan svet praznih obećanja i jednostavne samoće. Njene rečenice je lako shvatiti, puno lakše od bezizglednih osećanja koja uporno odišu sa svih stranica.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s