Kao voda za čokoladu

Recept za čokoladu glasi ovako: 2 funte kakaoa Sokonusko, 2 funte kakaoa Marakaibo, 2 funte kakao Karakas i šećer, od 4 do 6 funti po ukusu. Za pripremu tople čokolade preporučuje se voda, umesto mleka. Da bi voda bila pogodna za pripremu treba nekoliko puta da se stavlja na ringlu, da bude blizu ključanja, ali da se ne dozvoli da zaista proključa. Otuda je ovaj način korišćenja vode za pripremu čokolade bio pogodno tle za maštovite metafore. Kao voda za čokoladu je izraz koji se koristi u Meksiku i označava izuzetnu, strahovitu ljutnju ili pak puku seksualnu želju. Drugim rečima:

Poziv za sto i u krevet, važi jednom, nikad opet.

Roman pod nazivom Kao voda za čokoladu: Roman u mesečnim nastavcima sa receptima, ljubavima i narodnim lekovima je prvi roman spisateljice Laure Eskivel, i dugo vremena je bio izuzetno popularan. Međutim, iako sam prepoznala naziv, nisam znala da je bio toliko poznat jer niko nije govorio o njemu u mojoj okolini, tako da izgleda da je vremenom njegova popularnost malo izbledela.

pjimage (14).jpg
Roman Kao voda za čokoladu prvi put je objavljen 1989. godine. Sa španskog je prevela Branka Altarac, a izdavač je Prosveta. Na slici je prikazano iizdanje na italijanskom, engleskom i poljskom jeziku.

 

Ova malena knjiga je podeljena na dvanaest poglavlja koja odgovaraju mesecima u godini, ali takođe sadrže i različite recepe, od preprelica u ružinim laticima do papričica u umaku od oraha. Glavna junakinja, po imenu Tita, provela je ceo svoj život  u kuhinji i kao umešna kuvarica sva jela koja pravi začinjava svojim osećanjima. A tih osećanja ima puno i ona su srazmerno burna: od ljubavi i strasti koje oseća prema Pedru, svojoj srodnoj duši, preko tuge zbog toga što se on oženio njenom sestrom, do ljutnje i mržnje koju oseća prema svojoj majci koja joj je zabranila udaju jer kao njena najmlađa ćerka treba doživotno da vodi računa o njoj…

I  tako iz poglavlja u poglavlje pratimo Titino odrastanje, nasilje koje dobija od majke i njeno neizbežno buntovništvo, a sve to praćeno odjecima meksičkog građanskog rata u pozadini. Samo na trenutke se magijski momenti probijaju kroz svakodnevnicu i duhovi se pojavljuju niodkuda a ljudi koji probaju Titinu hranu počinju da se ponašaju neobično. Pa ipak, cela ideja knjige, ljubav na prvi pogled između Tite i Pedra, sudbinska ljubav koja pobeđuje sve, jednako pripada bajkama kao i ostali nestvarni i snoliki delovi priče. Čini mi se da je ova romantična radnja, zajedno sa činjenicom da je knjiga izuzetno pitka i lako se čita, učinila da ona bude lepo dočekana kod čitaoca. Za neko lagano, bezbrižno popodne ona zaista čini zabavno čitanje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s