Dolazak, o vanzemaljcima i ljudima

Danas na repertoaru, film Dolazak (Arrival) i Priča tvog života Ted Ćanga (Story of your life,Ted Chiang) po kojoj je napisan scenario za film. Delo je bombonica sci-fi scene, a autor je uveliko poznat. Kupila sam njegovu zbirku kratkih priča Priče tvog života tek pošto sam gledala film. Nije potrebno da mu blagosiljam status, ali svakako sam se uverila u opravdanost raznih hvalospeva i nagrada koje je čovek pokupio. Ko baci pogled na neku od priča dobija uvid u povrh svega pametnu, ali u isto vreme i neverovatno osetljivu glavu. Još niste kupljeni? Onda čitajte dalje! 🙂

Dolazak u osnovi ostaje veran Priči tvog života – pratimo lingvistkinju i fizičara koji su unajmljeni kako bi uspostavili komunikaciju sa vanzemaljcima koji su se iznenada pojavili u dvanaest država. Ovo je jedna od neverovatno lepih situacija kada i knjigu i film vredi ispratiti. Istovremeno pratimo naučni pristup analize jezika svemirskih pridošlica i ličnu priču protagonistkinje u okviru koje se smenjuju sećanja i otkrovljenja koja gledaocima/čitaocima tek na kraju postaju u potpunosti jasna.

arrival4

Priča tvog života ima oblik misaonog eksperimenta. Autor je uzeo nešto osnovno kao što je uspostavljanje kanala komunikacije i stvorio zaista lep i detaljan prikaz poimanja jedne nove realnosti. U pitanju je zanimljiva premisa. Veliki broj dela preskoči pitanje komunikacije sa vanzemaljcima, što je u nekim situacijama u redu pošto treba što pre doći do neke druge priče. Neki reše problem komunikacije sa manje ili više spretnosti, ali najsmešniji su naravno oni koji uz različite akrobacije dođu do toga da posetioci ipak nekim slučajem prozbore baš engleski jezik. Ostaje mi neispunjena želja da vidim kako bi se neka vanzemaljska glava snašla sa padežima u srpskom jeziku.

Oba dela, priča i film, su svojevrsno ljubavno pismo jeziku i fantastici. Prilično je fin prikaz naučne misli – na osnovu naučnih principa protagonisti definišu pretpostavke, dolaze do uvida kroz pokušaje i pogreške i skupljena saznanja spajaju u sistem koji se redefiniše na osnovu novih uvida. U pitanju je mukotrpan proces sa povremenim skokovima u saznanju, ništa nalik karikaturama naučnika koje se obično vide u filmovima.

Kada se povrh toga uzme u obzir koliko je pronicljivo povezana lična, ljudska priča sa užasno pametnom centralnom naučnom pričom, dobija se zaista neverovatno ostvarenje. Pratimo preispitivanje dimenzija realnosti i granica njenog poimanja u okviru ljudskog i hipotetičkog sistema vanzemaljaca, ali mislim da će mnogi ostati upravo zbog ljudske strane priče. U svakom slučaju, priča i film podstiču ono što najviše cenim kod umetnosti, a to je postavljanje pitanja.

Dolazak je fantastičan primer tihe naučne fantastike koja postavlja pronicljiva pitanja i daje zaista neverovatno promišljene odgovore. Ako, kao ja, volite hmm momente tokom gledanja i nakon izlaska iz bioskopske sale – uboli ste. Film prelepo koristi slowmo momente i krupne kadrove da nas ubaci u glavu protagonistkinje. Pametno iskorišćeni kadrovi, tj. kombinacija radnje i unutrašnjih dijaloga, pokupe svu pažnju, tako da u jednom trenu shvatam da je film uspeo da uspori vreme i u mojoj glavi. Neprocenjiv doživljaj.

arr-lead_960

Sa druge strane, Priča tvog života nudi uvid u srž naučnog principa. Autor koristi naučni jezik i prikazuje procedure kojim se sistematično analizira novotarija kao što je jezik u potpunosti nove rase. Uživala sam u momentima kada se uvode novi pojmovi; da je priča duža, verovatno bih vodila beleške. Užasno je zabavno kada te autor na prečac ubaci u sred sistema mišljenja koji nije baš deo opšte kulture. Pošto imam dodir sa naukom, upoznata sam sa većinom pojmova iz lingvistike koji su korišćeni, ali najviše sam uživala upravo u momentima kada bih naišla na nešto novo što bih morala dodatno da istražim. Možete zamisliti koliko vas takav tekst prodrma. Sve u svemu, doživljaj čitanja – uživancija. 🙂

Postoje dve tačke gde film odstupa od originalnog teksta, tj. dve koje su meni zapale za oko. Prva je zaplet koji se tiče saradnje dvanaest država. Uvodi se pojam igre nulte i nenulte sume dok pratimo koliko lako se odnos među državama okreće od saradnje ka paranoji i takmičenju. Ovaj deo je užasno zanimljiv, naročito ako se posmatra kroz sočivo psihologije.

Mislim da bi gledaoci rekli kako interakcija sa vanzemaljcima nije lak poduhvat, ali ostaje činjenica da ni razgovor sa osobom koja priča isti jezik nije naivan podvig. Komunikacija je igra sa krhkom osnovom. Potrebno je značajno poznavanje grupnih procesa, procesa pregovaranja i principa efikasne komunikacije da interakcija ne dobije crtu hostilnosti. Potrebno je i mnogo lične, emocionalne zrelosti i sposobnost decentralizacije, tj. stavljanje svojih ubeđenja u zagradu. Iz tog razloga je toliko zanimljivo što se u Dolasku u prvoj liniji borbe nalaze naučnica i naučnik koji vraćaju pregovore na objektivno promišljanje situacije.

review-arrival-696x464

Druga tačka razlaza filma i priče je nešto što mi je jako nedostajalo u ekranizaciji, a to je uloga fizičara i fizike u shvatanju načina razmišljanja kosmičkih pridošlica. Nedostajalo mi je da vidim kako se jezik i fizika prepliću i kako lingvistkinja i fizičar nalaze način da približe jedno drugom svoju oblast ekspertize. Može se učiniti banalanim, ali u više situacija sam prisustvovala raspravama naučnika iz srodnih oblasti koji teško uspostavljaju saradnju među sobom; kada jako dugo pričaš jednim jezikom, npr. jezikom svoje profesije, vremenom se smanjuje sposobnost decentralizacije. Kontakt sa drugačijim perspektivama je osvežavajući jer nas navodi da promislimo svoju perspektivu iz novog ugla. Da je perspektiva fizičara bila zastupljenija u filmu mislim da bi gledaoci lakše ispratili centralnu novotariju Priče o tvom životu, tj. na koji način su jezik i poimanje realnosti povezani.

Ako ste tu za prezabavno razmatranje centralne ideje ili želite da provirite u neverovatan um tvorca naučne fantastike, nećete se razočarati pričom! A možda želite meditativno iskustvo koje nudi film sa svojim prelepim kadrovima i fino uokvirenom pričom. U svakom slučaju, saznaćete nešto o sebi i o svetu u kom živite, a negde između, neverovatno lepo ćete se provesti. Dakle, šta čekate? 🙂 Hop, hop na gledanje/čitanje pa javljajte utiske!

Mah mah!

Ivana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s