“Napad titana”, mrzim i obožavam te!

Ispostavilo se da je neko već prilično fino opisao stanje uma koje prati čitanje mange Napad titana. Svaki put kada novu žrtvu uvlačim u priču koristim biser iz gejming kulture koji podseća na naslov ovog teksta. Tim rečima, ova manga mi je uništila život, dajem joj ocenu 10/10! 🙂

Da uputim potpune strance, Napad titana je manga koja izlazi još od 2009. godine; ukupno je izdato 20 brojeva na japanskom jeziku.* Darkwood je omogućio fanovima iz regiona da sebi unište život odlukom da izdaju mangu i na srpskom jeziku. U nastavku su naslovnice 6 domaćih izdanja. Za ovu kao i za druge mange večito sam zahvalna Darkwoodu!**

Pregovori polako počinju 🙂 Kako će vas ova manga kupiti? Za mene je to bio osećaj frustracije koji je pre toga Game of thrones održavao. Kao i sa Game of thrones, pravila su sledeća – ulažeš sate i čitaš / gledaš, autor se dobro zabavlja, trlja dlan o dlan i uz zlobno ha-ha-ha redom ubija likove na koje si se tek privikao/la. U isto vreme ne možeš da ne proviriš u sledeći broj, svaki novi uvid ti održava nadu da ćeš, deo po deo, sklopiti priču u glavi.

Pošto priča još uvek nije završena povremeno nisam sigurna šta sve mogu da tvrdim o likovima i zapletu mange. Ne želim da širim spojlere pa ću u nastavku pretežno navoditi detalje iz prvog broja.

upload_attack_on_titan_21l2gr4_by_kingzer

Bačeni smo u vreme kada se nakon stogodišnjeg mira borba protiv titana opet zahuktava. Šta je ostalo od čovečanstva štite tri zida u obliku koncentričnih krugova visine od 50m, dok (uglavnom sitni) titani do 15m tumaraju van zidina. Tokom čitanja dobijamo delimičan uvid u istoriju sveta titana i to u obliku tzv. „Informacija dostupnih za javnost“.

Nivo razvoja tehnologije nije preterano odmakao, a građani ne znaju šta se dešava u spoljnom svetu. Štaviše, trenutna vlada aktivno radi na tome da se bilo kakva priča o spoljašnjosti zatre, a i najmanje interesovanje za spolašnji svet može vrlo lako dovesti do etikete jeretika.

U trenu kada se uključujemo u priču, zidine su dovoljno uljuljkale čovečanstvo da se čak i vojnici koji štite zid opijaju na dužnosti. Katastrofa nastaje kada se pojavljuje Kolosalni titan koji uspeva da probije zid i da pusti pošast od titana na jedan od pograničnih industrijskih gradova.

zid

Za nekoga ko duže vreme prati anime / manga univerzum, neki aspekti Napad titana nisu preterano inovativni. Tu je i malo sitničava rasprava o kvalitetu crteža koja, po meni, ne pije vodu. Ako se nekome i ne sviđa crtež, da vas utešim, postaje sve bolje.*** Ono što jeste fantastično odrađeno je misterija sveta titana, a ko je opčinjen strategijom biće oduševljen vojnim akcijama u kojima se čovečanstvo uz pomoć veoma jednostavne tehnologije bori protiv višestruko jačeg neprijatelja nepoznatog porekla.

Procenat mrtvih je uvek visok, u jednom trenu petina čovečanstva biva istrebljena, i otkrivaju se užasni detalji o istoriji sukoba sa titanima. Ipak čovečanstvo nastavlja borbu. Možda ne zvuči toliko neverovatno, ali samo postojanje otpora je prilično zanimljiva pojava i jedan od glavnih razloga zbog kog sam se navukla na čitanje.

Dok većina građana prihvata život unutar zidina, glavni likovi  znaju da su osuđeni na život u zatvoru, dok prvi vide sigurnost, drugi vide potčinjenost ljudskog roda. Pritom, među glavne likove ubrajam ne samo trio Eren, Armin i Mikasa, već i samu izviđačku jedinicu koja iznova zalazi u teritoriju titana i pored pretnje po život nastavlja da istražuje.

4c0418ac7cbcfc8a4fafb5746a96fa56

Kroz praćenje položaja jedinice, što u okviru vlasti što kroz javno mnjenje mogu se uočiti finese ovog sveta. Tako učimo na koje su sve načine prosečni građani pogođeni ratom i pratimo kako ideologije po potrebi mogu izoblikovati sliku sveta. Isto tako, ko god ostane dovoljno dugo uz mangu, videće kako političko-ekonomski uslovi diktiraju grupnu strukturu i procenat preživelih, a može se ispratiti i kako društvo proizvoljno stvara uslove potčinjenosti određenih grupa građana. So just like real life, only less depressing.

large

Ko je dogurao do ovog dela teksta shvatio je da prilično volim mračne sadržaje. Međutim, Napad titana nudi mnogo više od prilike da se izbedačite. Fikcija je svojevrsni odraz realnosti, a različiti aspekti ove priče mogu se tretirati kao zanimljiv misaoni eksperiment. U pitanju je intrigantna misterija koja će držati sve ljubitelje ovog žanra, a detalji su tako osmišljeni da vas fino uvuku u ovaj svet fantazije i teraju vas da tražite još.

Moj predlog, kao saputnice i sapatnice – uživajte u finesama, ali prepustite se i očaju. Retko šta motiviše kao trenutak kada dobiješ novo parče slagalice, ali isto tako retko šta indukuje adrenalin rush kao još jedno u nizu udaranja glavom nakon pročitanog novog broja. Napad titana je sirov na taj način i najbolje se konzumira očajnički i bez rezerve.


Ako sam nekoga kupila neka javi utiske. Tu su i spin-off mange, pa ako neko izgotivi Levina i Erwina imam poslasticu na ovom linku.

Vi kojima je život uništen, kuckajte nam! Vrlo rado bih delila svoje muke kad izađe nov broj 🙂 Obavezan Spoiler Alert na sve nevaljale komentare. Osnovna pristojnost, molim.

Za sve očajnike na početku mange, malo da vas utešim – u poslednjem izdanju napokon saznajemo priču iz podruma kuće Jeger!

Mah mah i kuckamo se! 🙂


* Manga izlazi na mesečnom nivou, za sada ima 20 izdanja. Snimljena je jedna sezona animea, a početkom sledeće godine napokon ćemo dočekati i drugu sezonu. Tu je i igrica, film, OVA epizode, kao i spin-off mange. Dakle, ko želi može ozbiljno da se pozabavi pričom 🙂

** Zahvalna sam i na prevodu naslova pošto mi Attack on titan zvuči čudno od samog početka ❤

*** Obično se navodi kako je uzrok nezgrapnosti crteža neiskustvo autora Hađime Isajama koji je sa samo 22 godine započeo ovu priču. Međutim, bez obzira da li smatrate da je crtež dobar, kao što je npr. moje mišljenje, priča ne pati zbog nedostatka uvežbanosti umetnika. Ovde možete ispratiti razvoj crteža, ali oprezno, jer vrvi od spojlera!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s