Psihopatski priručnik za kućno pravljenje zombija

Zovem se K_P: i imam trideset jednu godinu i tri meseca. Visok metar i sedamdeset pet, težak šezdeset sedam kilograma. Smeđe oči, smeđa kosa. Prosečne građe. Ruke i leđa prošarani pegicama. Astigmatizam na oba oka, dioptrijska stakla neophodna tokom vožnje. Osobite crte: nemam ih.

pjimage (33).jpg

O knjizi

  • Naslov: Zombi
  • Pisac: Džojs Kerol Outs
  • Godina izdanja: 1995.
  • Jezik na kome je napisana: engleski
  • Prevodilac: Milan Marković
  • Izdavač: Čarobna knjiga

Kaže se da gotovo svaka recenzija knjige Džojs Kerol Outs pominje njenu produktivnost. Naime, reč je o autorki koja je za sada napisala preko 40 romana. Ona sama prema toj činjenici ima pomalo ambivalentan stav. Sa jedne strane sa strahom zaključuje da je kritika zbog produktivnosti nerado svrstava u „ozbiljne“ pisce a sa druge strane se sa ponosom osvrće na uspeh koji je postigla trudom i svakodnevnim, upornim pisanjem.

Da je reč o spisateljici koja iza sebe ima mnogo napisanih dela je jedina stvar koju sam znala o njoj kada sam sa police uzela roman „Zombi“. Roman sam izabrala gotovo nasumice, da bih tek kasnije saznala iz jednog njenog intervjua  da ona ne preporučuje da se čitanje njenih dela započne sa ovom knjigom. Korice su prilično zastrašujuće i čini mi se dovoljne da izmame košmare i kod najstaloženijih osoba.

Zombi-Dzojs-Kerol-Outs_slika_O_33746905.jpg

Kada sam počela da je čitam shvatila sam i da se na osnovu korica ove knjige sa pravom može suditi o njenom sadržaju, koji je podjednako jeziv i opak. Naime, knjiga je pisana iz perspektive ubice, Kventina odnosno K_P_ kako on sebe naziva i pripoveda o njegovom lovu na ljudske žrtve, mučenju koje im priređuje i glumljenju normalnosti pred psihijatrima i policajcima. Kventin detaljno priča o svojim opsesijama, često koristeći velika slova i crteže koji upotpunjuju njegove opise. Naslov potiče od njegove duboke želje da od dečaka ili muškaraca koji su predmet njegove pažnje učini zombije koji će ga bezuslovno i bez straha prihvatati i voleti. Zbog toga on prilježno izučava veštine lobotomije, koje sa više ili manje uspeha primenjuje na svojim žrtvama.

Pravi ZOMBI bio bi moj zauvek. Povinovao bi se svakoj zapovesti i hiru. Govorio „Da, gospodaru“ i „Ne, gospodaru“. Kleknuo bi pred mene pa podigao pogled ka meni i rekao „Volim te gospodaru. Ti si mi jedini, Gospodaru.“

Čini mi se da popularnost serija i filmova o serijskim ubicama dovoljno govori o tome da bi mnogi ljudi želeli da razumeju šta se odvija u njihovim glavama. Pa ipak, čini mi se da čitanje knjige na tu temu zahteva da zaista sagledate jednu poremećenu perspektivu i čujete izobličene misli u svojoj glavi, što nikako nije lako podneti i stoga zbilja ova knjiga nije za svakoga.

Da li je ova knjiga za tebe?

Da, ukoliko želiš da čitaš knjigu koja je;

  • Pisana iz perspektive serijskog ubice.
  • Istinski zastrašujuća i jeziva.

Da li je napisana slična priča?

americki_psiho-bret_iston_elis_v.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s