Živeti u sobi bez prozora

„Kasno je, kasno za sve“, rekoh sam sebi. Tih dana često sam razgovarao sam sa sobom. Sa osamnaest i po godina nisi više učenik i prekasno je da se taj zanat nauči. Za nekoliko godina biću potopljen. Izgubio sam najbolje godine života čitajući knjige bez nekog naročitog cilja, trudeći se da odgovorim na večita pitanja, gubeći se u seksualnim fantazijama i boreći se protiv bezbrojnih neuroza“.

O knjizi

  • Naslov: Venčanica
  • Pisac: Isak Baševis Singer
  • Godina izdanja: 1967.
  • Jezik na kome je napisana:: jidiš
  • Prevodilac: Valerija Por
  • Izdavač: Narodna knjiga

Varšava, 1952. godine. David, siromašni mladić koji želi da postane pisac, dobija priliku da emigrira u Palestinu ukoliko stupi u fiktivni brak sa Minom, devojkom iz bogate porodice koja želi da se tamo ponovo sastane sa verenikom. Dok čeka da mu budu gotova dokumenta za put, stanuje kao podstanar u sobi bez prozora, što se čini kao pametna metafora za bezizlaznu situaciju u kojoj se nalazi.

S obzirom na to da je David želi da piše, u jednom trenutku opisuje svoj budući roman, koji ujedno predstavlja savršen opis i za ovu knjigu. Roman „nije trebalo da bude dugačak…ali moralo bi da bude tako uzbudljivo da čitalac ne bi mogao da ga ostavi“. U romanu takođe treba da ima ljubavi, „ali ne ljubavi između jednog muškarca i jedne žene“. Umesto toga, David bi pisao o muškarcima zaljubljenim u više žena i ženama zaljubljenim u više muškaraca. Ovakvim površnim i laganim vezama roman obiluje, kao i povremenim razmatranjem Spinozine filozofije i prirode prostora i vremena. U romanu ima nečega što je odlika tog vremena – opisa komunizma i cionizma, a takođe i doušnika i fanatika. Međutim, u romanu ima nečega i savršeno osobenog, vanvremenskog – iscrpljujuće gladi, ljudi koji ne mogu da odole uništavanju sebe, nesigurnih početaka u pisanju. Upravo to ga čini simpatičnim i dragim.

Da li je ova knjiga za tebe?

Da, ukoliko želiš da čitaš knjigu koja:

  • Sadrži stalnu smenu razmišljanja o veri i filozofiji, sa opisom kratkotrajnih ljubavnih veza i svakodnevice siromaštva.
  • Opisuje nedoumice i slutnje mladosti.

Da li je napisana slična priča?

Mene je ovaj roman podsetio na Glad – Knuta Hamsuna. Možda im je zajedničko jedino to da govore o siromašnim i gladnim mladim piscima, a sve ostalo je nepogrešivo drugačije, ali ipak mi se čini da su ove knjige barem pomalo slične.

Prati blog preko platforme Bloglovin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s